Vindagboken 2/8-16
Casa Vinironia Prosecco DOC (SB 77719)
Vinet dracks till en förrätt av citron och vitlöksmarinerade räkor som serverades med en citroncrème fraiche. Prosecco rundades av perfekt av sältan och syran i rätten. I vinet fanns toner av päron, citrus och lite honungsmelon. Den typiska Proseccobeskan fanns där man mjukades upp lite av maten.
Domaine du Vieux Lazaret Chauteneuf du Pape 2010 (SB 2211)
Till huvudrätt serverades en bit rostas tillsammans med potatisgratäng, grillad tomat, baconlindade haricots verts och grönpepparsås. Det var väldigt gott, alltid lika roligt att dricka Chauteneuf du Pape. Örtigheten och pepparn i rätten passade bra med vinet eftersom Syrahn bidrar med pepprig toner. Det var fylligt och kraftfullt samtidigt som det var finstämt och elegant. Bör nog luftas lite längre, kanske en timme, innan maten för att få fram alla tonerna.
Braida brachetto d'Aqui 2015 (SB 6260)
Ett pärlande sött dessertvin som serverades kallt. Desserten var min paradrätt chokladfondant. Till den åt vi hallon från trädgården och vaniljglass. Vinet var lagom sött med mycket hallontoner, nästan lite gelégodis. Eftersom desserten var chokladbaserad tror jag att ett rött vin hade passat lite bättre till, kanske en Chianti. Men vi drack vinet efter fondanten istället.