Vindagboken 28/9-16

Simonsig Chardonnay, Stellenbosch Sydafrika 2015 (SB 2032)
Lätt gyllengul färg med lite smörig kropp men utan smöriga attribut i smaken. Luktar Champagne vilket nog beror på de franska faten. Mineralitet och syrenblomma i doften. Välbalanserat, syrenen finns även i smaken. Halvtorr med lite ektoner. En av de bästa Chardonnayerna jag har druckit. Ska köpa en och lagra i några år. Passar utmärkt till lax med krämiga tillbehör.
 
Eftersom det här vinet är veckans vin nu så tänkte jag det skulle vara roligt med ett utdrag ur vindagboken om det. De har kommit in en ny årgång nu på systemet från senast jag drack det, men skillnaderna går inte att märka. Det är fördelen med ett varmt land som Sydafrika, där är alla årgångarna bra årgångar eftersom de har ett stadigt klimat. Skillnad är det i Frankrike där det finns fantastiska år och de år där hagel förstör hela skörden så att det inte finns något vin att dricka.
 
Jag och Max drack detta till stekt lax med potatismos och en citronsås. Det var en väldigt mysig middag vi gjorde, efter det åt vi snacks och drack Simonsigs Cape blend som jag berättade om i VV-inlägget. Jag har faktiskt en Simonsig Chardonnay liggandes i källaren som jag la dit den 13 oktober 2016. Den har alltså legat där i åtta månader nu. Jag vet inte riktigt om jag ska vänta ett år till på den eller om jag ska dricka den nu när jag har lagrat den ett år. Jag tycker att det är så spännande det här med lagring, bara det i sig är en hobby utöver mitt vinintresse. 

VECKANS VIN

OM FREDRIK
Mitt namn är Fredrik Karlsson och min passion i livet är vin. Jag är 21 år och bor i Stockholm där jag pluggar till arkitekt. Jag kommer från Kungsbacka som ligger på den rätta sidan om Sverige söder om Göteborg . Här skriver jag om de viner jag dricker och köper. Jag skriver om vinkunskap, provningar och annat kul om denna fantasktiska dryck. Jag skriver också om vad jag gör i mitt liv och om mina andra intressen. Därför heter bloggen såklart Livet genom ett vinglas. Välkommen!


Follow


RSS 2.0