Veckans Vin V.22

 
Freixenet Carta Nevada Semi Seco
Jag visste inte riktigt vilket vin jag skulle börja med. Jag ville inte heller hoppa rakt in med något "random" vin, jag ville att det skulle make sense. Jag gick ner i vinkällaren för att få inspiration. När jag såg bubbelhyllan kom jag på att det va en bra idé med bubbel eftersom det är studenttider, men det skulle ju fortfarande passa som det första veckans vin. Då slog det mig, det var perfekt! Såklart ska jag börja den här bloggen med det vin som började det bästa jag vet i mitt liv. Det vin som dracks på min och Max första dejt.
 
Ursprung: Cava DO, Spanien
Årgång: NV (står för non vintage vilket innebär att druvorna kommer från olika årgångar)
Druvor: Lika delar Parellada, Macabeo och Xarel-lo 
Pris: 79:- (SB 7743)
 
Freixenet är en stor spansk producet som gör en stor variation av viner. Främst gör de Cava som är ett mousserande vin från nordöstra spanien. Cava görs oftast på tre druvor: Parellada, Macabeo och Xarel-lo. Nyligen släppte Freixenet en Prosecco (77774) vilket innebär att de har köpt mark i prosecco-området i nordöstra Italien. Jag har den liggande i källaren, bara flaskans design gjorde att jag ville köpa den. Eftersom det endast är godkänt att göra Prosecco i den regionen, liksom det endast är godkänt att göra Cava i cavaområdet. Samma sak gäller Champagne, det får endast göras i området Champagne. Därför heter inte allt vin som bubblar Champagne. Vill man ha ett ord för allt vin som bubblar så är det mousserande vin eftersom det betyder just det, bubbligt vin. Semi Seco är en term för hur mycket socker vinet innehåller. Den här termen innebär att vinet har mellan 32 och 50 gram per liter.
 
Detta vin innehåller 32 g/L vilket innebär att det är ett ganska sött vin. Jag som föredrar torra viner är inte överförtjust i detta vinet egentligen men det har sin charm. Det är ett bra tips för de som inte är vana vindrickare och tycker att viner är för sura. Vinet passar utmärkt att dricka till jordgubbar då sötman i jordgubbarna drar ner sötman i vinet lite vilket gör det lite torrare. Detta vin är också ett bra tips för champagnefrukosten om man vill ha ett budgetalternativ. En fördel med detta (och de flesta söta viner) är att det har lite lägre alkhol. Detta har 12%. Det är ju en fördel om man inte stupar innan mottagningen på studenten. Vinet har doft av gula päron, lite inlagda päron och honung. Det har toner av apelsin och återigen honung i smaken. Eftersmaken har lite beska.
 
Flaskan på bilden var en nyårs-utgåva så designen är inte den vanliga.

VECKANS VIN

OM FREDRIK
Mitt namn är Fredrik Karlsson och min passion i livet är vin. Jag är 21 år och bor i Stockholm där jag pluggar till arkitekt. Jag kommer från Kungsbacka som ligger på den rätta sidan om Sverige söder om Göteborg . Här skriver jag om de viner jag dricker och köper. Jag skriver om vinkunskap, provningar och annat kul om denna fantasktiska dryck. Jag skriver också om vad jag gör i mitt liv och om mina andra intressen. Därför heter bloggen såklart Livet genom ett vinglas. Välkommen!


Follow


RSS 2.0