Mitt vinintresse

Vintern 2015/2016 jobbade jag på restaurang Utsikten som ligger på toppen av Idre fjäll. Dagtid var det som vilken lunchrestaurang som helst, men på kvällen serverades trerätters viltaftonmeny. Innan Idre var jag väl som vilken vin-nybörjare som helst. Jag gillade att dricka vin och jag tyckte det var intressant med olika druvor och länder. Såklart tyckte jag även att det var lite trevligt att snurra runt vinet i glaset, dofta och analysera vinet. Inte för att jag kom fram till så mycket i min analys men det var det man skulle göra så då gjorde jag det. På Utsikten hade en vi en bra, kortfattad, men bra vinlista. Eftersom att jag inte blev jätteutmanad av jobbet under lunchen så tog jag mig an utmaningen att sälja de lite dyrare och mer intressanta vinerna till gästerna istället för husets. Missförstå mig inte när jag säger att jag inte blev utmanad, det var förjävligt vissa dagar med väldigt mycket stress. Dock hade jag jobbat på Burger King på Liseberg i två år innan Idre så jag var ganska stresstålig. Så efter att jag hade lärt mig göra varm choklad och dela ut puckar utantill så bjöd inte lunchjobbet på så mycket utmaning för mig längre. Så jag pluggade på vinlistan, tog reda på vad det var för viner vi sålde, var de kom från osv. för att kunna pitcha dem för gästerna. Så när en gäst sa att de ville ha ett glas vitt så istället för att ge dem husets så frågade jag "gillar du fruktiga viner eller lite mer torra?". Det var säkert en fras som mina kollegor, speciellt Matilda, störde sig på när de hörde den för miljonte gången. Jag kunde ju inte hålla mig till endast mina gäster utan så fort jag hörde att någon ville ha ett glas vin så gled jag bort till den kassan, gav min kollega en lätt? knuff åt sidan och frågade "gillar du fruktiga viner eller lite mer torra?". Jag är så jobbig! Det visade sig att jag inte bara tyckte att det var väldigt roligt att sälja vin, utan jag var väldigt duktig på det också. Så jag tog med mig min utmaning till kvällen och satte mig in lite djupare i de röda vinerna för att kunna pitcha in dem under viltaftonen.
En viltafton i februari, den sjugoåttonde för att vara exakt, hade vi en tjej från en annan restaurang som skulle hjälpa oss under kvällen. Hon är utbildad sommelier och tyckte att vi hade ett väldigt intressant vin på listan som skulle passa utmärkt till maten vi serverade. Clos d`Loratoire des Pape Chateauneuf du Pape, ett väldigt exklusivt vin från södra Rhône i Frankrike. Grejen med exklusiva viner, särskilt från Frankrike, är att de kostar, särskilt på restaurang! Just detta vinet sålde vi för 995:-. Jag sa att det där vinet är ju i princip osäljbart, vem köper vin för 1000 kronor!? Då lovade min köksmästare mig 200 kronor om jag sålde en flaska, plus att det blev en liten tävling mellan mig och sommeliern. Jag förberedde mig genom att ta reda på vad jag kunde om vinet för att kunna sälja in det till gästerna, skrev en liten lapp med de meningarna jag hade skrapat ihop och så var tävlingen igång. Det gick i början dåligt för mig eftersom mina bord var en halvtimme sena och min mottävlande sålde två glas av vinet det första hon gjorde. Men sen när mitt första bord anlände tog jag sats och gjorde allt i min makt för att få dem att förstå hur underbart det här vinet är, och hur unik chans detta är att få smaka på någonting så exklusivt. Det ledde till att det sällskapet köpte två... TVÅ flaskor av vinet. Jag var så otroligt stolt och exalterad. Senare på kvällen sålde jag ytterligare en flaska av det vinet. Jag vann den tävlingen tre flaskor mot en flaska.
Det kan låta väldigt trivialt och inte alls speciellt egentligen. Ja jag lyckades sälja lite vin en kväll? Inte mer med det. Men någontingt hände med mig då, grunden för mitt vinintresse lades den kvällen. Det var så fantastiskt att ett vin kunde vara så intressant och bra att folk är villiga att betala 1000 kronor för en flaska vin. Jag insåg då, något jag nosat på väldigt länge, att vin är så jävla intressant!
Därefter fortsatte jag att sälja de dyraste vinerna under viltaftnarna, och om jag får säga det själv så var jag väldigt duktig på det. Jag blev till och med extrainsatt en viltafton för att servera ett speciellt sällskap och att sälja de dyraste vinerna till dem. När jag kom hem från Idre åkte jag och min bästa vän Molly till Toscana. Där reste vi runt och bodde bland annat på en vingård som heter Terreno. Därefter är det viner som ligger mig extra varmt om hjärtat. Jag har i skrivande stund fyra flaskor av dem i min vinkällare. Under sommaren lärde jag mig lite om viner på egen hand, köpte det jag tyckte verkade intressant och lärde mig av det jag provade. Till hösten 2016 började jag läsa Vinkunskap 1, en 7,5 poängskurs på Göteborgs Universitet som hölls av Ulf Wagner och nu våren 2017 läste jag fortsättningskursen Vinkunskap 2. Där studerade vi vinvärlden, druvor, vinländerna med dess vinlagar och områden, tillverkningsmetoder, vinhistoria och mycket mer. Vi hade även flera vinprovningar i kursen som har gett mig chansen att smaka på många fantastiska och exklusiva viner. De två kurserna har gett mig en väldigt bred kunskap om vin och mitt intresse har fortsatt att växa tack vare detta. Vin är ett praktexempel på att ju mer man lär sig, desto mer förstår man hur lite man egentligen vet. Eller om man ser det på ett lite mer positivt sätt, att det finns så mycket mer att lära.
Det för oss till idag ooch varför jag har startat en vinblogg. För det är vad den här bloggen kommer att fokusera på. Jag känner att jag vill ta mitt vinintresse vidare och göra något mer med det. Här kommer jag att skriva, reflektera och tycka till om de vinerna jag dricker. Samtidigt kommer jag att försöka blanda in lite undervisning och lättsam fakta i mina inlägg för att lära er som läser mer om vin och förhoppningsvis kunna smitta av mitt intresse på er. Bilden uppe till höger kommer att ändras varje vecka med en bild på ett nytt vin. Detta kommer vara "veckans vin". Ett vin som jag vill dela med mig av till er. Se det som "veckans vintips" i GP fast med bara ett vin och utan alkoholfritt tjafs samt bättre! Jag har några ytterligare projekt i görningarna men de vågar jag inte announcea nu ifall bloggen skulle faila haha! Det är bättre att gå under med en liten båt än ett stort fartyg.
Sammanfattningsvis så vill jag hälsa alla välkomna till bloggen, jag tror detta att kommer bli kul! En presentation om vem jag är kommer komma så småning om. Jag hade först tänkt att skriva allt i samma inlägg men det hade blivit lite väl långt då. Som sagt, välkomna!
Bra jobbat! Jag har bokmärkt bloggen :)
Keep it up!