Veckans Vin V.27

Cono Sur Cabarnet Sauvignon Carmenere
Här kommer ytterligare ett vin som jag har arbetat med uppe i Idre. Jag kommer ihåg att jag brukade sälja in det som cykelvinet och prata om deras ekologiska arbete på gårdarna. Eftersom vi svenskar så förtjusta i ekologiskt fungerade det oftast bra på gästerna. Ett gott vin går oftast att sälja tillsammans med en god presentation. De har en cykel på etiketten därför att arbetarna cyklar till och från arbetet och använder cyklar för att ta sig fram på gården. Vinet har gjort sig ett ett namn som "Cykelvinet". Jag tror att du skulle kunna gå in på Systemet, fråga efter cykelvinet och de skulle förstå. Förutom cyklandet jobbar producenten efter den ekologiska konstens alla regler och de är såklart ekologiskt klassade. Det är en lång och dyr procedur man får gå igenom för att få ekologisk status. Det räcker inte att börja odla ekologiskt, du måste hålla på med det i flera år innan du får statusen.
Alla i vinvärlden är inte riktigt lika förtjusta i ekologiskt som vi i Sverige. Nu menar jag inte att de inte vill odla ekologiskt. Såklart vill alla seriösa vinbönder ta hand om sin mark, sina druvor och få en bra produkt. Grejen är den att många odlar redan på ett sätt som kan kallas ekologiskt, många viner är ekologiska utan att ha en symbol på flaskan. En del har helt enkelt inte råd att skaffa sig en ekologisk status och somliga skiter i det och tycker att det är trams. Tänk dig att det har odlats vin på din vingård i flera hundra år, du har tagit hand om naturen och gjort allt för att bevara marken och naturen för kommande generationer. Sedan drar något miljöjippo igång som säger att du måste betala pengar och visa någon organisation att du odlar på rätt sätt, när du redan odlat på rätt sätt sedan länge innan den där organisationen ens fanns. Då kan du nog förstå att många tycker den ekologiska statusen är trams och struntar i den.
Ursprung: Valle Colchagua, Chile
Producent: Cono Sur
Årgång: 2015 (Jag har en 2015 i källaren som jag har haft i ett år, 2016 bör nog komma till Systemet snart)
Druvor: 60% Cabarnet Sauvignon och 40% Carmenere
Pris: 89:- (SB 6586)
Vinet kommer från ett land i nya världen; Chile. Nya världen är som sagt den delen av världen där det inte har odlats vin särskilt länge, inte jämfört med hur länge det har odlats vin i Europa i alla fall. Vin kom från Europa till Chile med upptäcksresande. De båda druvorna Cabarnet Sauvignon och Carmenere härstammar från Bordeaux i Frankrike. Den sistnämnda importerades till Chile på 1800-talet i tron om att det var druvan Merlot, men det var det inte. Carmenere trivdes i Chile och har utvecklats till att bli något av en nationaldruva för landet.
Carmenere bidrar med fylliga och fruktiga toner och en viss stramhet i det här vinet. De Cabarnet Sauvignontypiska svarta vinbären är spåklart också med i profilen. En tydlig fatkaraktär finns i vinet tillsammans med lite örter, skogsbär och sötlakrits. Vinet är kraftigt med pigga tanniner vilket gör det till ett vin som passar väldigt bra till mat. Grillat kött, helstekt fläskfile med mycket örter, potatisgratäng, gräddås eller varför inte hårt grillad lax med grillade tomater och feta tillbehör. Unvik dock kryddig och besk mat då det förstärker strävheten i vinet och gör det otrevligt.