Veckans Vin V.25

Det här är vingårdens basvin, inte att förvirras med bordsvin. Bordsvinet är oftas ett enkelt vin gjort på druvor som inte används till några andra viner. Basvinet är grundvinet i gårdens utbud. Vidare i utbudet kommer dyrare viner som lagrats längre, kommer från bättre lägen eller som har någon speciell egenskap hos sig. Terreno har också en Chianti Classico Riserva. Riserva innebär att vinet har lagrats x antal månader på fat och sedan på flaska, några månader längre än en vanlig Chianti Classico. Jag skriver x eftersom jag inte vågar uttala mig om hur länge det är, men det ligger runt 1 år vardera tror jag. Det känns som om de ändrar det där stup i kvarten. Terreno Chianti Classico är ett av mina absoluta favoritvin, det blir bättre och bättre för varje gång jag dricker det. Folk frågar alltid vilket vin som är min favorit. Då svarar jag att det beror på vad jag är sugen på och på the occasion. Men jag ska nog börja svara att det här vinet är mitt favorit för att ge dem ett bra svar.
Ursprung: Chianti Classico DOCG, Toscana, Italien
Producent: Terreno
Årgång: 2013
Druvor: 90% Sangiovese och 10% Merlot
Pris: 111:- (SB 2373)
Vinet är gjort till största delen av Sangiovese och 10% av den franska druvan Merlot. När man gör vin så blandar man inte ihop druvorna förrän man buteljerar vinet. Man behandlar de olika druvmusterna på olika sätt beroende på vad just den druvan kräver. Sangiovesen har legat på stora gamla fat, så kallade Botti. Merlot har legat på små franska ekfat, Barriques. Där har de lagrats i 16 månader innan de buteljeras. Jordmånen, dvs jorden där druvorna har växt, var skifferhaltig, gallestrojord. Detta har skänkt en viss mineralitet till vinet.
Sangiovese ger alltid doft och smak av körsbär tillsammans med en kraftig syra. Andra toner i vinet är skogsbär, lite örter, cederträ och en viss fatkaraktär. Tanninerna är pigga och välbalanserade. Vinet i sig är också välbalanserat med en syra som dominerar men som backas upp av en fruktighet som rundar av vinet. Som sagt passar det här til väldigt mycket. Klassisk italiensk mat är perfekt. Pasta, tomatbaserade såser men också vilt och andra kötträtter. Jag tycker att du ska laga vad du tycker är gott och dricka Terreno Chianti Classico till det, för det kan nästan inte gå fel. Själv längtar jag till mina Riedelglas kommer så att jag kan njuta av en flaska av detta ihop med lite enkla italienska tillbehör.