Veckans Vin V.24

 
Villa Cavallo Toscana IGT
I den första vinkursen skrev jag ett projektarbete om druvan Sangiovese tillsammans med en tjej som heter Amanda. I arbetet ingick att vi skulle genomföra en vinprovning med minst fyra viner. Det var hemskt jobbigt och tråkigt men vi kämpade oss tappert igenom det. Nej vi hade en supermysig kväll tillsammans med Amandas kompis och senare deras respektive, och en massa ost, chark och vin. När vi skulle skaffa vinerna för provningen tog jag fakiskt hjälp av Systemet. Jag frågade en kvinna som jobbar där om hon kunde tipsa oss om några bra Sangioveseviner för vår provning. Det visade sig att hon var före detta källarmästare på Systemet i Nordstan och att hon kände vår kursansvarige för vinkunskap 1. Detta mötet resulterade i att vi flera gånger har gått runt på systembolaget och pratat om vin och hon har tipsat om vad hon tycker jag ska köpa. Många av de goda viner jag har druckit och en av mina favoritproducenter Umani Ronchi var ett tips från henne. Det resulterade även i att hon fick bestämma vad min bror skulle köpa till mig i julklapp, men det är en annan historia. Hon är i alla fall bäst!
 
Ursprung: Toscana IGT
Producent: Villa Cavallo
Årgång: 2004
Druvor: 80% Sangiovese och 20% Merlot
Pris: 109:- (Systembolaget 75158)
 
Hon föreslog att vi skulle ha med det här vinet i vår provning eftersom det har några år på nacken. Det är från 2004 vilket gör det 13 år gammalt. Det är gjort till största delen av Sangiovese och resterande del av druvan Merlot som har sina rötter i Franska Bordeaux. Den här blandningen gör att vinet är en Supertoscanare. Toscana är hem åt många fina viner såsom Chianti, Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano. Chianti, Montalcino och Montepulciano är geografiska benämningar och vinerna som bär dess namn får endast göras inom ett visst område. Förutom området tillkommer många andra regler, till exempel vilka druvor som är tillåtna. Det är dessa regler man menar när man pratar om vinlagarna. Förr i tiden fick man inte blanda i de franska druvorna Cabarnet Sauvignon och Merlot i en Chianti eftersom det var förbjudet enligt vinlagarna. Men idéströmmningarna 1960- och 70-talet var de att man ville prova hur dessa franska druvor gjorde sig i Italien och resten av världen. Eftersom de inte fick kalla vinet Chianti eller något annant av de ärofyllda namnen om man gjorde vin med de franska druvorna i så gjorde man helt enkelt så att man klassade ner sitt vin till ett "enkelt" bordsvin för att komma undan de strikta vinlagarna. Klassen som de klassades ner till hette då Vino di Tavola, vilket betyder bordsvin på Italienska. Idag heter den IGT vilket står för Indicazione geografica tipica som idag fungerar som en övergripande geografisk ursprungsbeteckning. De visade sig att de franska druvorna tillsammans med Sangiovese var ett vinnande koncept. Vinerna fick stort genomslag och en helt ny vinklass hade skapats, Supertoscanare. På den vägen vart det och nu har ni fått er en liten lektion i vinhistoria mitt på blanka måndagen.
 
Vinet har en mörk rubinröd matt färg med lite bruna stick. Viner mattas alltid av och blir lite brunaktiga ju äldre de blir. Vinet har en lågmäld och dov doft men som gömmer mycket kraft i sig. Den påminner om saftkoncentrat, det luktar inte heller särskilt mycket men den doft man får är väldigt potent. Smaken är rund, djup och väldigt behaglig. Det märks att den har lagrats för smakerna har gott ihop och harmoniserats med varandra så att vinet blivit väldigt balanserat. Tanninerna har också mjukats upp under åren och bidrar till det behagliga intrycket. Eftersmaken är lång. Det är ett väldigt gott vin!
 
När jag drack detta på provningen hade vi väldigt unga och smakrika viner som störde ut det här vinet lite eftersom det är lite mer lågmält, som äldre viner ibland blir. Jag ser mycket fram emot att prova detta vinet utan något som helst tillbehör så att det får blomma ut och visa upp sin fulla potential. Villa Cavallo är ett väldigt bra tips för er som vill prova ett lite annorlunda vin eller upptäcka hur lagrat vin beter sig. Vill ni äta någonting till föreslår jag milda tillbehör för att inte köra över vinet. Förslag på tillbehör kan vara bresola, brie, oliver, focaccia, soltorkade tomater, fyllig hårdost och mild parmesanost.


Kommentarer
A M kommenterade

Låter spännande!

Svar: Jaa verkligen!
Fredrik Karlsson

2017-06-12 @ 10:40:44
URL: http://alicemalmstrom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

VECKANS VIN

OM FREDRIK
Mitt namn är Fredrik Karlsson och min passion i livet är vin. Jag är 21 år och bor i Stockholm där jag pluggar till arkitekt. Jag kommer från Kungsbacka som ligger på den rätta sidan om Sverige söder om Göteborg . Här skriver jag om de viner jag dricker och köper. Jag skriver om vinkunskap, provningar och annat kul om denna fantasktiska dryck. Jag skriver också om vad jag gör i mitt liv och om mina andra intressen. Därför heter bloggen såklart Livet genom ett vinglas. Välkommen!


Follow


RSS 2.0