Veckans Vin V.23

Privat Brut Nature Reserva
Det här vinet blev jag och pappa tipsade om när vi var på champagneprovning. Provningen hölls av en jätteduktig fransyska. Hon berättade att den här cavan hade blindprovats tillsammans med andra mousserande och dessa vinkännare hade tagit denna för en champagne. Det här vinet tycker jag passar bra som veckans vin eftersom det är väldigt festligt. I motsats till Freixenet-cavan är denna väldigt torr. Så för de studenter som, likt mig, gillar torra viner så är denna ett hett tips för Champagnefrukosten, särskilt eftersom den smakar som en äkta Champagne.
Ursprung: Cava DO, Spanien
Vingård: Alta Alella
Årgång: 2014
Druvor: Pansa-blanca (ett annat namn för Xarel-lo), Macabeo, Parellada och Chardonnay
Pris: 109:- (Systembolaget 7904)
Cava och Champagne görs med samma metod, méthode traditionelle. Där tappas ett basvin på flaska tillsammans med jäst och socker, jäsningen som sedan sker i flaskan skapar bubblorna. Enklare mousserande viner jäser inte i flaska utan där sker jäsningen i en stor ståltank, sedan tappas det färdigjästa vinet på flaska under tryck. När jäsningen är färdig så kan vinerna ligga och dra smak från den jästfällning som skapas under proceduren. Det är av jästfällningen som Champagne får sina karaktäristiska toner av bröd, nötter och övermogna äpplen för att nämna några. Mousserande viner som får ligga länge med sin jästfällning blir väldigt smakrika och komplexa. Den här cavan har legat med jästen i 15 månader vilket innebär att det är väldigt smakrikt.
Som sagt är detta ett väldigt torrt vin. Brut Nature är också en term för hur mycket socker det är i vinet. Eller ja, i detta fallet så betyder det att man inte har tillsatt något socker alls i vinet. Det är endast den lilla mängden socker som jästen inte har ätit upp som finns kvar i vinet.
Vinet har lätta inslag av brödighet och nötter i både doften och smaken. En tydlig syra går igenom hela vinet och ger inslag av citron och grapefrukt. Lite gröna toner med päron och gröna syrliga äpplen finns också i vinet. Jag tycker att det är väldigt gott och rekommenderar det starkt! Det passar utmärkt att servera som fördrink eller att skåla i. Vill man äta mat till så skulle jag grilla lax med mycket citron i smakerna med lätta tillbehör och en syrlig sås, det tror jag skulle bli jättebra!.