Ekfatslagrad Chardonnay

 
"Åhhh vad sugen jag är på en ekfatsatslagrad smörig Chardonnay". Jag vet inte hur många gånger jag har sagt den frasen de senaste veckorna. Det har i alla fall gått till den gränsen att det börjar gå Molly på nerverna. "Hör jag smörig Chardonnay en gång till!!!". 
 
Chardonnay är vinvärldens drottning. Det är inte den mest odlade druvan men det är den absolut populäraste vita druvan. Vad som gör den så populär är dess mångsidighet. Den klarar av de flesta klimaten, vilket har lett till att den odlas över hela världen. I Chablis som ligger i norra Bourgogne i Frankrike görs de bästa vita vinerna i världen. De vinerna är väldigt torra med mycket citrustoner och hög mineralitet. Chablis jordmån består av gammal havsbotten vilket har lämnat kvar fossil, krita, flinta och andra stenarter som vinerna får smak av. I nya världen (det är ett begrepp som används för de länder som inte har en lång historia av vinmakeri. I Europa har man gjort vin i flera tusen år men i USA, Australien och Sydafrika är vinmakeri betydligt yngre) är vinerna från Chardonnay mer fruktiga med exotiska toner som ananas, melon och persika. Vad som är genomgående för Chardonnayviner är dess höga fräscha syra. När druvan har skördats kan man göra lite vad man vill i vinifieringsprocessen eftersom druvan klarar av det mesta. Till exempel kan man lägga vinet på ekfat.
 
Det är inte många vita viner som lagras på ekfat. De ska vara fräscha och friska och läggs därför på ståltankar för att mixtra så lite som möjligt med vinet efter att det har jäst färdigt. Chardonnay har dock en förkärlek för att lagras på ek. Allt vin som ligger på ek får smaker av faten. Vanilj är väldigt vanligt men också lite cederträtoner, läder, tobak, andra träslag, rostade toner och nötter. Många röda viner har några eller flera av dessa toner eftersom de ofta får en viss fatlagring innan buteljering. När Chardonnay ligger på fat får de toner av rostade nötter, mandlar, hasselnötter, brynt smör, smörkola, knäck och bröd. Munkänslan av en fatlagrad Chardonnay är oftast lite fetare och lite smörig. Viskositeten är lite lite högre (för er som svänger er med lika bildade ord som jag betyder det att vätskan är mer trögflytande). Detta beror på att vinet har genomgått en malolaktisk jäsning. Där omvandlas syrliga äppelsyror till lite mildare mjölksyror vilket ger vinet en rundare upplevelse. 
 
Två av de vinerna jag hämtade hem häromdagen var som sagt ekfatslagrade Chardonnayer. Båda är från nya världen.
D'Alamel Chardonnay, Lapostolle, 2013, Chile: Ett vin från Chile som jag läste om på Vinbanken.se och det hade fått väldigt bra kritik där. Jag vet inte så mycket mer om det egentligen förutom det uppenbara att det är fatlagrat och kommer ha smak/doft-toner åt det lite mer fruktiga, fylliga och exotiska hållet. (SB 78129)
Thomas Hyland Chardonnay, Penfolds, 2013, Australien, Adalaide: Penfolds är en stor vinproducent i Australien som gör många olika viner. De har en del prestigeviner som har gjort sig ett namn i världen. De är en bra producent som man kan lita på gör bra viner. Det här vinet är tillägnat en Thomas Hyland som gifte sig med en kvinna i Penfoldsfamiljen som jag har glömt namnet på och jag orkar inte gå ner i källaren för att kolla upp det. Jag gissar att han är någon vinmakare eller liknande. (SB 6023)
 
Slutligen vill jag skriva lite om vad man kan ska äta till en ekfatslagrad Chardonnay. Till skillnad från andra viner passar inte dessa viner till lätt mat. Den fylliga karaktären i dessa viner kräver lite mer tyngd och substans i maten. Gräddiga, feta och smöriga rätter gifter sig väldigt bra med fatlagrade Chardonnayer. Jag, Molly, Mathilda och Axel drack ett av mina favoritviner, Chateau Ste Michelle Chardonnay (SB 6447), till moules marinières med massa grädde och citron i. Det var fantasiskt gott! Tonfisk och lax är i sig väldigt feta och passar ypperligt till dessa viner. Jag skulle även vilja testa att citronmarinera en fläskfilé och sen helsteka den i ugnen, servera med en lätt sallad med lite bulgur i och dricka ett av de nya vinerna jag köpt. Gud vad sugen jag blev på en god, smörig, ekfatslagrad Chardonnay nu.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

VECKANS VIN

OM FREDRIK
Mitt namn är Fredrik Karlsson och min passion i livet är vin. Jag är 21 år och bor i Stockholm där jag pluggar till arkitekt. Jag kommer från Kungsbacka som ligger på den rätta sidan om Sverige söder om Göteborg . Här skriver jag om de viner jag dricker och köper. Jag skriver om vinkunskap, provningar och annat kul om denna fantasktiska dryck. Jag skriver också om vad jag gör i mitt liv och om mina andra intressen. Därför heter bloggen såklart Livet genom ett vinglas. Välkommen!


Follow


RSS 2.0