Dr Loosen Riesling Kabinett

 
Dr Loosen Riesling Kabinett Old Vines
Det här vinet drack jag och Max på midsommar. Det är ett vin från Moseldalen i Tyskland gjort på den klassiska druvan Riesling. Vinmakandet i Mosel är väldigt traditionellt och har anor långt tillbaka i tiden. Eftersom Tyskland ligger så långt norrut är klimatet egentligen lite för kallt för att odla vin. Men i dalarna som utgör landets vinområden uppstår varmare mikroklimat. I Ahrdalen är det faktiskt så varmt att ett medelhavsklimat uppstår. Det svala klimatet gör att det är lite tufft att få till mogna druvor och desto mognare druvorna är ju bättre blir vinet. Med mognaden ökar också sockerhalten i druvorna och för att visa på hur moget och bra vinet är avstannar man jäsningen innan den är färdig för att ha kvar en del sötma i vinet. Den sötman kallas restsötma.
 
Dr Loosen är en av de största producenterna i Mosel. Loosengården ligger i Bernkastel-Kues som är "huvudstaden" i dalen, men de har flera vingårdar över hela Mosel.  Det här vinet kommer från gamla vinstockar. De äldre vinstockarna producerar mindre men mer koncentrerad frukt och jag tycker mig känna i vinet att smakerna är mer djupa och koncentrerade.
 
Riesling är en druva med otroligt mycket syra. Vinerna blir därför en fantastisk kombination av söta fruktiga honungslena smaker med en pigg kraftig syra som skär igenom vinet. Det finns såklart de Rieslingvinerna som inte har någon restsötma, som är helt torra. De har beteckningen trocken (torr) på flaskan. Betäckningen Kabinett som det här vinet har är ett av de sju prädikaten som fungerar som klassificeringar baserat på druvans mognad. Det har ingenting med hur torrt eller sött vinet är. En Kabinett kan vara snustorr och söt. Rieslingviner är väldigt bra matviner eftersom de står sig mot mycket. Asiatiskt, kryddstarkt, syrlig och söt mat är allihop bra att kombinera med en Riesling. Midsommarmaten har många olika smakkomponenter men mycket sötma om man tänker efter. Därför drack vi det här vinet eftersom sötmorna drar ner varandra lite och blottar den underbara syran i vinet.
 
Ursprung: Mosel, Tyskland
Producent: Dr Loosen
Årgång: 2014
Druvor: Riesling
Pris: 117:- (SB 5369)
 
Färg: Briljant fylligt guldgul färg, ljus ton.
Doft: Fyllig koncentrerad doft. Jag slogs av att vinet hade utvecklat lite svag petroleumdoft. Mineraltoner som är typiskt för Moselviner fanns i vinet. Jordmånen består till stor del av skiffer som ger mycket smak åt vinet. Doften var söt med toner av honungsmelon, persika och lite honung. Den tydliga syran rörde sig lite i bakgrunden.
Smak: När sötman tonar kommer den kraftfulla syran fram. Det vattnas i munnen och smakar tydligt av citron. Dofterna av honung och melon går igen i smaken tillsammans med en liten udd av petroleum.
Helhet: Första gången jag drack det var jag inte jätteförtjust. Det är efter min och pappas resa till Mosel som jag har blivit kär i de tyska Rieslingvinerna. Nu var det fantastiskt gott, det smakar som godis. Jag hade kunnat dricka flera flaskor den kvällen, den låga alkoholhalten tillåter en ju faktiskt att göra det. Den låg på endast åtta procent. Det här är ett vin som går att dricka till allt eller till ingenting. Drick det bara, prova det!
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

VECKANS VIN

OM FREDRIK
Mitt namn är Fredrik Karlsson och min passion i livet är vin. Jag är 21 år och bor i Stockholm där jag pluggar till arkitekt. Jag kommer från Kungsbacka som ligger på den rätta sidan om Sverige söder om Göteborg . Här skriver jag om de viner jag dricker och köper. Jag skriver om vinkunskap, provningar och annat kul om denna fantasktiska dryck. Jag skriver också om vad jag gör i mitt liv och om mina andra intressen. Därför heter bloggen såklart Livet genom ett vinglas. Välkommen!


Follow


RSS 2.0