Banfi Rosso di Montalcino

Banfi Rosso di Montalcino DOC
I staden Montalcino i Toscana görs ett av Italiens finaste röda viner; Brunello di Montalcino. Brunello är namnet på den klon av Sangiovese som används i regionen. Det finns ju olika druvsorter såsom Riesling, Sangiovese, Cabarnet Sauvignon och Chardonnay. Men det finns också olika kloner av de olika druvorna. Det finns många olika kloner av Chardonnay som är framtagna för att klara tuffare väder, mogna snabbare osv. Brunello är alltså (typ) ett annat namn för Sangiovese. Druvorna som används till Brunello di Montalcinon är speciellt utvalda från de bästa lägena runt staden, it's the best of the best helt enkelt. De druvor som inte används till det finaste vinet används istället i ett lite enklare rött vin från Montalcino. Det vinet heter Rosso di Montalcino, det går att översätta till rött vin från Montalcino typ.
Rosso di Montalcino är också gjort på Brunellodruvan, men det lagras inte lika länge på fat innan det buteljeras och inte lika länge på flaska innan försäljning. Det här vinet har macererat (när det ligger och drar smak från skalet innan jäsning) i 7-10 dagar. Därefter har det lagrats i ungefär ett år delvis på små franska ekfat, så kallade barriquer, och delvis på stora ekfat som kallas botti. På flaska har det lagrats i sex månadet innan kommer ut till försäljning.
Max köpte det här vinet när han var och reste i Toscana förra året med sin familj. Han köpte det när de var i staden Montalcino. Jag och Molly missade tyvärr Montalcino på vår resa. Det är en fantastiskt vacker stad som ligger upphöjt på en kulle. Vi får ta den när vi kommer till Toscana nästa gång. Vi drack som sagt vinet till två italienska ostar. En Taleggio och en Pecorino. Vi satt ute i den kyliga kvällen med filtar virade om oss, det var supermysigt. Det var väldigt skönt när det blåste lite för då försvann knotten som annars åt upp oss. The struggle med att bo på landet. Vinet var fantastiskt. Jag satt i säkert tio minuter och doftade på det innan jag smakade.
Ursprung: Montalcino DOC, Toscana, Italien
Producent: Castello Banfi
Årgång: 2013
Druvor: Sangiovese
Färg: Mörk rubinröd färg med lite inslag av tegel. En aning matt ton.
Doft: Det hade en kraftig doft av mörka körsbär och plommon. Jag tyckte även att jag kände lite syrlga russin. Doften var koncentrerad och stram.
Smak: Vinet hade en väldigt hög syra och stram profil. Inget friskt och fruktigt vin här inte utan mer nyanserat och finstämt, precis som jag vill ha det. Det fanns många smaker att hitta. Det hade en tydligt bärig smak med återigen mörka körsbär och mörka mogna skogsbär. Lite björnbär och övermogna hallon. Ekfatskaraktären fanns också där. Därifrån kom cigarrlåda, lite läder och tobak. Mjuka och avrundade tanniner.
Helhet: Ett väldigt trevligt och gott vin. RIght up my alley med den höga syran och den komplexa och strama profilen. Det var verkligen jättegott, och det passade utmärkt till ostarna. Extra bra blev det ju såklart eftersom att jag hade fått det av Max i present och att vi nu drack det tillsammans. Tack älskling!