Veckans Vin V.30

 
Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge
Den här veckan tänkte jag ha ett lite mer exklusivt vin som veckans vin. Innan har jag haft viner med lite lägre pris, men som fortfarande är av väldigt bra kvalité. Det här vinet är med lite mer stil och finess, det passar väldigt bra när man vill lyxa till det. Det är en Pinot Noir från det exklusiva området Bourgogne i Frankrike. Det är ett väldigt litet område vilket innebär att utbudet på vinerna ibland blir lite begränsat, vilket pressar upp de redan skyhöga priserna. Chablis som jag har skrivit om innan är det nordligaste området i Bourgogne, där görs det bara vita viner på Chardonnay. I Bourgogne har man två primära druvor, Chardonnay för vita och Pinot Noir för röda. Druvorna Aligoté och Gamay är sekundära men det görs en del vin på dem också. Till exempel det vinet jag fick på Systembolaget av den otrevliga butikschefen i Nordstan inför Chardonnayprovningen. Det är ett väldigt exklusivt område och ett vin från ett bra område kan det kosta flera tusen kronor för en flaska. Efter en snabb sökning hittade jag flera av de finaste vinerna från Bourgogne för ett genomsnittligt pris på 30 000 till 60 000 kronor, med något som kostade upp till 120 000. Notera att detta är nypriset på flaskorna, när de säljs på aktion efter att ha lagrats några år kan de gå för flera miljoner. Kontentan av detta är att Bourgogne är ett väldigt exklusivt och prestigefullt område. Med detta i åtanke är inte 149 kronor lika dyrt längre. Om man sätter saker man vill köpa i perspektiv kan det helt plötsligt bli väldigt billigt.
 
Ursprung: Bourgogne, Frankrike
Producent: Louis Jadot
Årgång: 2014
Druvor: Pinot Noir
Pris: 149:- (SB 5283)
 
Pinot Noir är tillsammans med Gamay två av de blå druvorna som gör de lättaste röda vinerna. I Bourgogne är klimatet svalt vilket också bidrar till lättheten i vinerna. Enligt många vinkunniga jag har pratat med är Pinot Noir varje vinmakares våta dröm. Det är en svårodlad druva som kräver de rätta förhållandena och mycket jobb därtill, men när det lyckas blir resultatet fantastiskt. Vinerna blir oftast bäriga och med en viss kryddighet. Färgen är väldigt ljus och nästan helt genomskinlig. Just det här vinet har en stor, kryddig doft med inslag av vildhallon, blåbär och örter. Smaken är också kryddig med bäriga inslag av lite mer stram karaktär. Det har en lång eftersmak.
 
Det här vinet hade jag med på en vinprovning jag hade i Öjersbo för att visa hur en typisk Pinot Noir smakar. Jag har inte jättemycket minne av vinet från då men jag kommer ihåg att det tyvärr övermannades lite av de andra vinerna i provningen. Det kraftiga vita vinet som var innan gjorde att den lätta Pinot Noiren inte fick komma till sin rätt. Men jag tycker det ska bli spännande och kul att dricka det här. Jag vill prova det med någon lätt maträtt, kanske något roligt med kyckling. Det typiska är ju anka och Pinot Noir men jag tänker att kyckling passar minst lika bra. Jag vill krydda den med timjan och servera med en krämig pure och en rödvinssås. Det blev en bra middag från Fredriks fantasi den här gången också. Som vanligt blev jag hungrig den här gången också.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

VECKANS VIN

OM FREDRIK
Mitt namn är Fredrik Karlsson och min passion i livet är vin. Jag är 21 år och bor i Stockholm där jag pluggar till arkitekt. Jag kommer från Kungsbacka som ligger på den rätta sidan om Sverige söder om Göteborg . Här skriver jag om de viner jag dricker och köper. Jag skriver om vinkunskap, provningar och annat kul om denna fantasktiska dryck. Jag skriver också om vad jag gör i mitt liv och om mina andra intressen. Därför heter bloggen såklart Livet genom ett vinglas. Välkommen!


Follow


RSS 2.0