En ny bekantskap

Igår blev det en lugn dag, jag var bakis. Igen. Det är mycket nu. Jag åkte hem från Max. Han och hans föräldrar skulle kolla på en bäddsoffa till lägenheten. När jag kom hem tog jag och Mamma en efterlängtad kaffe. En latte med vispad lattemjölk hemma hos oss är som kokain för oss. Det slår allt och vi är alltid sugna. Ibland när vi tänker att vi vill fika i stan slutar det oftast med att vi åker hem och dricker latte istället. Det bästa kaffet är det som finns hemma. Vi satt och diskuterade fram en design för en köksö jag ska konstruera själv till lägenheten. Vi bollade tankar fram och tillbaka. Sen när pappa kom hem fick vi hans input också och nu tror jag att vi har en perfekt design till något som kommer bli skitsnyggt och jättepraktiskt. Jag ska rita klart 3D-modellen och sen ska jag visa den för er.
 
Därefter var det dags att ta tag i min packning. Jag har flera lådor med kastruller, porslin, inredning, skärbrädor mm. i källaren som jag har samlat på mig genom åren. Detta skulle sorteras och delas upp. När det var klart gick jag på mitt rum och röjde ut mitt spritskåp så nu är det helt tomt. Jag öppnade dörren till garderoben, såg hur mycket det var att sortera och organisera där inne och stängde dörren igen. Det får jag ta en annan dag. Jag har så mycket kläder så jag ve inte vad jag ska göra av dem, jag måste skära ner kraftigt på vad jag tar med mig till Stockholm. 
 
 
Elsa var mycket besvärad över att jag fotograferade henne. Hon är en riktig diva. Herregud jag kan inte låta bli att skratta när jag ser hennes min, hon är så fånig haha! Om bisterhet hade ett ansikte.
 
 
Till middag grillade vi fläskkarré med lite olika kryddrubs och glazé. Det serverades med grillad halloumi, barbequesås och ris. Jag hade lagt ner mitt hjärta och själ i att hitta det perfekta vinet till detta. Jag sökte med ljus och lykta på internet efter vad för druva, land mm. som skulle kunna tänkas passa till detta. Det fick inte vara för tanninrikt eftersom det inte var nötkött som kunde grillas lite rare och därmed runda av tanninerna. Men samtidigt kunde det inte vara ett för lätt vin med tanke på att maten var väldigt kraftig och rustik. Det var lite knepigt men tillslut hittade jag två viner som Pappa fick välja mellan, och han valde helt rätt. Det var ett fantastiskt gott vin, och en trevlig ny bekantskap.
 
 
Groot Constantia Shiraz
Den nya bekantskapen stiftades med ett sydafrikanskt rött. Det har ingen av oss druckit särskilt mycket av, om ens något. Vi hade en Sydafrikaprovning på vinkursen men utöver det är det här ett av de få vinerna som jag själv har köpt från Sydafrika. Det här vinet är gjort på en druva som i nya världen heter Shiraz, i gamla världen går den under namnet Syrah. Det är samma druva men den har döpts om när den togs från Europa. I norra Rhône gör man de bästa vinerna på Syrah i gamla världen. Det var en gamla världen Syrah från Crozes¨-Hermitage (SB 2800) och denna Shiraz från nya världen som Pappa fick välja mellan. Det hade varit en intressant provning att testa dessa mot varandra. Crozes-Hermitagen är mer stram och finstämd med mindre frukt medan Shirazen är mer fruktig, fyllig och generös. Vilket är precis det som gör att det blev en så bra kombination med den grillade maten.
 
Ursprung: Constantia, Western kape, Sydafrika
Producent: Groot Constantia
Årgång: 2015
Druvor: Shiraz 
Pris: 149:- (SB 2444)
 
Färg: Mörk fyllig ung färg. Korkens undersida var färgad lila. Den pigga blåröda till lila färgen i ett vin är ett tecken på att det är ett ungt vin. 
Doft: När jag snurrade runt vinet i glaset spred sig den fylliga fruktiga doften i omgivningen. Jag behövde inte sticka ner näsan i vinet för att känna doften utan den presenterade sig själv. Tillsammans med frukten fanns en tydlig doft av peppar som är typiskt för druvan. Doften var lite syltig och hade mörka bär såsom björnbär, blåbär och körsbär i sig. Fatkaraktären fanns också där med en tydlig mörk trädoft, mycket trevlig. Man kunde känna syran på doften.
Smak: Det var fantastiskt smakrikt. Väldigt mjuk och fin framtoning. Det kändes nästan som om vinet levde och åkte runt som en våg i munnen för att det smakade så mycket. Bärigheten kom igen med lite mer blåbär. Tanninerna var kraftiga men välbalanserade och behagliga. Det fanns även lite jordiga toner och lite choklad.
Helhet: Alla instämde om att det här vinet var supergott, alla gillade det. Fruktigheten och att det var så fantastiskt smakrikt gjorde att vinet stod sig bra mot den smakrika maten. Ingen av dem fick övertaget utan de jobbade tillsammans för att skapa en harmonisk smakupplevelse. Det här kan jag absolut rekommendera till det mesta grillat, även väldigt smakrika grytor. Ska ni göra en stek av nötkött och servera med potatistillbehör och en gräddig sås skulle jag hellre välja en Syrah från gamla världen eftersom smakprofilerna passar ihop bättre då.
 
Groot Constantia har öppnat mina och Pappas ögon för vinlandet Sydafrika, det kommer nog köpas mer vin därifrån inom kort. Jag har även fått upp ögonen för druvrena viner av Syrah/Shiraz. Jag ska spana på s´Systembolaget och se vad de har att erbjuda. Det här var en underbar upplevelse, och en supermysig kväll.
 


Kommentarer
Jonas kommenterade

Skall provas idag!

2017-07-22 @ 10:36:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

VECKANS VIN

OM FREDRIK
Mitt namn är Fredrik Karlsson och min passion i livet är vin. Jag är 21 år och bor i Stockholm där jag pluggar till arkitekt. Jag kommer från Kungsbacka som ligger på den rätta sidan om Sverige söder om Göteborg . Här skriver jag om de viner jag dricker och köper. Jag skriver om vinkunskap, provningar och annat kul om denna fantasktiska dryck. Jag skriver också om vad jag gör i mitt liv och om mina andra intressen. Därför heter bloggen såklart Livet genom ett vinglas. Välkommen!


Follow


RSS 2.0