Ekfatslagrad Chardonnay, Ja tack!

I fredags hade vi, the supremes, vår anticipated ekfatslagrade Chardonnayprovning. Det var till den här provningen som butikschefen på Nordstan hade gett mig ett vin som inte var en Chardonnay så vi fick akutbyta den mot en Chardonnay från Côtes du Jura vilket visade sig vara ett bra val. Det var Molly och Matilda som valde det vinet under det seklet det tog för personalen att byta in det vinet jag ville lämna tillbaka. För att citera mig själv från igår "så fort det är statligt eller kommunalt blir det krångligt".
Vi hade två viner från nya världen och ett från gamla. Det finns mycket mer att välja mellan från den nya världen eftersom "traditionen" där är att man använder fatlagring när de gör Chardonnay medan man i gamla världen är lite mer sparsam med det. Detta eftersom gamla världen är mer fokuserad på ursprunget och för mycket fatlagring kan maskera avtrycket som växtplatsen gör i vinet. Penfolds Koonunga Hill är ett vin från södra Australien. Som jag har skrivit innan är Penfolds en av deras största producenter. Det andra vinet kommer från Côtes du Jura och är från en producent som heter Maison Rijckaert. Ja jag har endast copy-pasteat det namnet, jag har inte försökt stava till det. Côtes du Jura är ett väldigt litet område i Frankrike. Vinerna härifrån är lite speciella och skillnaderna med övriga vitvinsområden i Frankrike är oftast större än likheterna. Au Bon Climat grundades 1982 av Jim Clenenden. Det blev snabbt en succé och sedan dess har han och hans viner fått många utmärkelser.
Penfolds Koonunga Hill
Ursprung: Koonunga Hill, South Australia
Producent: Penfolds
Årgång: 2016
Pris: 95:- (SB 6463)
Färg: Tunn färg. Åt det halmfärgade hållet med ett gulgrönt stick. Molly tyckte att det var mer hö eftersom det är något grönare. Endast folk från landet kan diskutera färgskillnaden mellan hö och halm. Briljant och klar.
Doft: Här fanns en tydlig fatkaraktär, men den var ganska frisk. Syran och citrustonerna var integrerade med ektonerna. Molly tyckte att det luktade lite äppelcidervinäger och när hon sa det kände jag det jättetydligt. I doften fanns också lätta toner av lite tjära, olja och lite björkved. Det fanns även citron och fläder.
Smak: Smaken var i början ganska enkelspårig med en tydlig syra av lime och citron som sedan snabbt falnade. Vinet var runt och smörigt och när det fått lufta sig i glaset dröjde det sig kvar efter att piggheten i vinet hade falnat vilket gjorde att vinet fick en viss längd. Flädern gick igen lite här tillsammans med grönt päron och gröna druvor. Jag tror att vi kände lite svaga tanniner i vinet som i så fall kan ha kommit av ekfatslagringen.
Helhet: Trots sitt låga pris är det här ett väldigt bra vin. Vi uppskattade det väldigt mycket faktiskt. Molly kände att hon skulle kunna dricka vinet som det är men jag skulle vilja ha lite mat till det. Något lätt på grillen, kanske torsk med lite örter. En laxsallad vore spännande att prova också. Jag tror att den stekta laxen passar bra till ektonerna i vinet och resten av salladen med de gröna och syrliga tonerna i vinet.
Maison Rijckaert Côtes du Jura
Ursprung: Côtes du Jura, Frankrike
Producent: Maison Rijckaert
Årgång: 2014
Pris: 149:- (SB 2327)
Färg: Fylligt gyllengul färg med en liten gulgrön ton.
Doft: Doften i det här vinet var fantastisk, det fanns så mycket små olika komponenter att upptäcka. Båda jag och Matilda kände päron vid första doftningen. Sedan kom en tydlig doft av russinsötma och Vin Santo, det måste komma av fatlagringen. Nötter, torkad frukt, lite körsbär och apelsin fanns också. Sedan fanns det lite mer oväntade dofter som parmesan och piggelin. Det fanns också lite inslag av rostat fat. Den här doftcocktailen och de underliga dofterna gör att jag förstår varför vinerna från Jura kallas för funky och lite ovanliga. Det var väldigt intressanta dofter.
Smak: Syran var väldigt framträdande och gav toner av citron och syrligt grönt äpple. Russinkänslan kom igen tillsammans med den torkade frukten och apelsinen. Smaken påminde om äppelmust. Det var fylligt och smörigt men sedan kom lite tanniner in och stramade till upplevelsen. De andra beskrev att de fick en känsla av kattunga. Eftersmaken var ganska lång.
Helhet: Ett väldigt intressant vin enligt mig. Max tyckte att det doftade sur uppstötning så det säger ju lite var han gillade det här vinet. Jag hade gärna druckit det här tillsammans med lite salt chark för att tona ner syran en aning och kunna upptäcka de andra komponenterna i vinet. Jag uppskattade det här väldigt mycket eftersom jag gillar att leta smaker och dofter.
Au Bon Climat
Ursprung: Santa Barara County, Kalifornien, USA
Producent: Au Bon Climat
Årgång: 2015
Pris: 209:- (SB 90516)
Färg: Fyllig och tjock. Färgen var gyllengul och mogen.
Doft: Här fanns en väldigt tydlig fatkaraktär med rostade toner. Jag tänkte på lite grillat. Doften påminde också lite om whiskey. Det fanns en tydlig syra även här, lite toner av citrus och grönt krispigt äpple. Jag tyckte jag hittade lite vingummi också.
Smak: Tydlig fatkaraktär med brynt smör, nötter, nougat och vanilj. Max hittade popcorn vilket var intressant, vi andra höll med. Det fanns en stor frukt i vinet med toner av kivi, nektarin och apelsin. Vinet var väldigt runt och smörigt med små avrundade tanniner. Det fanns också en liten mineralitet.
Helhet: Det här vill vi alla prova med mat, det är ett väldigt kraftfullt vin. Jag tyckte att det var gott men i ärlighetens namn var vinet från Jura roligare. Det här var lite återhållsamt och blygt. Jag tror att det behöver matchas med mat för att blomma ut. Grillad kyckling eller helstekt fläskfilé trodde vi kunde passa. Molly kläckte den spännande idén om anka med apelsinsås, vilket oftast traditionsenligt paras ihop med Pinot Noir, och jag tror att det skulle vara roligt att testa.