Drottningen och Kungen av Piemonte

Nebbiolo. En fantastisk druva, en av mina favoriter. Den och Sangiovese slåss lite om förstaplatsen faktiskt. Det är en tanninrik druva och därför klarar vinerna att lagras i många år. Vissa viner måste faktiskt lagras för att bli bra. Namnet tros komma från det italienska ordet för dimma, nebbia, eftersom området täcks av en djup tät dimma runt skördetiden i slutet av oktober. Druvan mognar väldigt sent och måste få väldigt mycket sol för att den ska mogna alls. Därför trivs den bäst i sydsluttningar där solexponeringen är störst. Egentligen är det en väldigt lätt och finstämd druva, men de kraftiga tanninerna gör att vinerna också får en stor kraft och tyngd i sig. Nebbiolo brukar kallas för Italiens Pinot Noir. Smaker och dofter som ofta finns i viner av Nebbiolo är nypon, rosor, mogna körsbär och med ålder kommer tryffel, svamp, tjära och förmultnande löv. Druvan gör viner som är höstiga och lite murriga.
Druvan odlas nästan uteslutande i Piemonte som ligger i norra Italien. Området är kulligt och de båda mindre områdena Barolo och Barbaresco har förärats med UNESCO världsarvstatus. Jordmånen varierar mycket, från sandiga lätta jordar som ger Nebbiolo aromatiska toner med stor frukt till mer kompakta kalkiga lerjordar som ger vinet mer struktur och kraftfulla tanniner med större lagringspotential. Barolo och Barbaresco ligger ungefär en halvmil från varandra och trots det korta avståndet finns det stora skillnader i vinerna. Det beror mycket på olika traditioner i vinmakandet, olika filosofier men också de geografiska skillnaderna i både klimat och jordmån.
Barbaresco brukar beskrivas som vinet för drottningar. Det är elegant, känsligt och vibrerande. Feminint och finstämt. Jordmånen i Barbaresco är av kalk och märgel villket ger lite mjukare tanniner i vinet. Klimatet är lite varmare än i Barolo vilket gör att druvorna mognar fortare och att de blir lite mer fruktiga och fylliga. Lagringstiden är minst två år. Den lite kortare lagringstiden gör att frukten fortfarande finns kvar men att tanninerna rundas av för att skapa den mjuka och ljuvliga upplevelsen som Barbaresco är.
"Barolo är för läkare och jurister. Men barbaresco, det är för älskare" - Gaia Gaja
Barolo är vinet för kungar. Det är kraftigt, fylligt och med en bra struktur. Maskulint. Jordmånen i Barolo består av fyllig lerjord, märgel och sandsten som ger kraftiga tanniner i vinet. Det lite svalare klimatet gör att druvorna mognar långsamt vilket ger en stramhet och komplexitet till vinet. Vinerna från Barolo måste lagras i minst tre år för att runda av tanninerna lite. Därefter kan det lagras i många år till. Barolo är ett riktigt kraftpaket som blir bättre och bättre med åren, och ju mer man dricker.
"Barolo is a wine worth devoting yourself to" - Battista Rinaldi
En av mina bästa vinminnen är av just en Barolo. Jag fick en flaska Fontanafredda Barolo Lazzarito 1996 av mina föräldrar i födelsedagspresent när jag fyllde 20. Den var född samma år som jag. Jag och Max drack den på vår halvårsdag, det var en fantastisk upplevelse. Det förtjänar dock ett eget blogginlägg så det får ni läsa om en annan gång.
Mamma och Pappa var på en joint födelsedagsfest i torsdags för ett par som firade deras 50-årsdag. Jag fick i uppdrag att köpa två viner som de kunde ge bort i present. Jag tyckte att en Barolo och en Barbaresco skulle passa ett heteropar väldigt fint. Jag köpte en Barolo från Fontanafredda (den till höger på bilden) till mig själv också för pengar jag fick i födelsedagspresent. Den ska jag lägga i källaren, glömma bort och hitta igen om 7-10 år.