Charre på Ballen

 
Ljuset den här kvällen va fantastiskt. Så där varmt och underbart som det är på riktigt fina sommarkvällar. Att vi åt chark var egentligen en slump. När vi var på Ica dagen innan såg vi ett smakprovsbord där de hade dukat upp med produkter från charken. Jag, Molly och Matilda stormade bordet och smakade av allt gott som fanns. Det fanns gazpacho, kallskuret, en Brie de Meaux och allt var jättegott. Vi smakade såklart flera gånger, gratis är gott. Det absolut bästa var ju chips som smakade Cava, och den smakade faktiskt som en fruktig Cava. Det visade sig att charken och osten var väldigt prisvärd så vi slog till. Och på den vägen är det.
 
Vi drack som sagt en Nebbiolo och en Bordeaux till. Nebbiolon är från ett område i Piemonte som heter Ghemme. När jag höll i vinprovning i Öjersbo hade jag med det vinet. Dels för att berätta om druvan och för att det här vinet lämpar sig så bra till kraftiga rustika kötträtter, dels för att visa hur vin beter sig när det blir gammalt. Det här är från 2006 så i år blev det 11 år gammalt. Det är äldre än än barn som går i andra trean, det är lite coolt. Chateau de Seguin är en Bourdeaux som finns i Systembolagets ordinarie sortiment, dvs finns det i de flesta butiker. Därför har jag sett det här vinet många gånger, och jag har varit lite nyfiken på at prova det länge. Bourdeauxviner är bland de största och mest förnäma i världen. Bourdeaux ligger i Frankrike och bara det relativt lilla området producerar mer vin än hela Tyskland. De vanligaste druvorna är Merlot, Cabarnet Sauvignon och Cabarnet Franc. Ett vin gjort på de här tre druvorna kallas för en Bourdeauxblandning. 
 
 
Torraccia del Piantavigna
Ursprung: Ghemme, Piemonte, Italien
Producent: Torraccia del Piantavigna
Årgång: 2006
Druvor: 90% Nebbiolo och 10% Vespalina
Pris: 149:- (SB 2339)
 
Färg: Färgen var mörk och tät med en väldigt matt ton. Tegelrödbrun.
Doft: Vinet hade en väldigt stor doft som var fantastisk. Jag stönade av hur gott det luktade och fick mig direkt en avhyvling av Molly, men det gjorde ingenting för jag satt och luktade på 11 år gammal Nebbiolo. Det är svårslaget. Doften var koncentrerad och påminde om oblandad saft. Väldigt nyanserad doft med många olika komponenter. Först kom plommon och nyponbär. Sedan efter en stund doftade det träigt av gammalt träskrin, stall och sadelkammare. Jag fick lite associationer till när jag gick på ridskola när jag va liten. Torkad frukt fanns också i doften. 
Smak: Smaken var stram och tanninrik. Tanninerna var små och starka och avrundade med åren, men de fanns ändå tydligt där. Då kan man tänka hur mycket tanniner det fanns i vinet när det var ungt. En viss mineralitet gick att hitta i smaken. "Det smakar lite som blod" var det någon som sa. Lite järnaktigt då alltså. Fatkaraktären var mest tydlig. Det fanns även lite läder och choklad. Torkad frukt. För mig smakade det lite som Noblesse apelsincrisp.
Helhet: Det här är ett jättegott vin, fantastiskt. Det är så intressant att det är så gammalt och det tycker jag verkligen att man får uppleva i det här vinet. Det skulle nog kunna lagras några år till faktiskt. Det har lite för vassa tanniner för att drickas på egen hand. Lite rött kött behövs för att mjuka upp tanninerna lite till. Medium-raregrillad entrecôte på en sallad med lite tryffelolja, gud vad gott! 
 
Chateau de Seguin
Ursprung: Entre-Deux-Mers, Bourdeaux, Frankrike
Producent: Chateau de Seguin
Årgång: 2014
Druvor: Merlot, Cabarnet Sauvignon och Cabarnet Franc. Kunde inte hitta exakta andelar.
Pris: 99:- (SB 3958)
 
Färg: Mörkt körsbärsröd färg som är väldigt fyllig.
Doft: Väldigt tydlig ekfatskaraktär. Rökigt och lite murrigt. Dov fyllig doft. Mycket skogsbär med svarta vinbär, mörka körsbär och bigarråer.
Smak: Stramt och kraftigt med mycket tanniner som var lite vassa. En mörk fruktighet där körsbären och vinbären kom igen. Ekfatskaraktären fanns även här tillsammans med lite charkiga animaliska toner.
Helhet: Det var gott. Ett bra kraftfullt vin som skulle passa bra till kötträtter eller till fylliga grytor. Matilda gillade detta väldigt mycket. Jag hade hellre ätit detta till en middag än till chark, men det var som sagt väldigt gott.


Kommentarer
rabarberfaktor kommenterade

måste bara säga att de där ballkongmyset ser otroligt härligt ut. finns det nått bättre sätt att njuta sommaren på :D

Svar: Det var supermysigt! Sommaren när den är som bäst! 😊
Fredrik Karlsson

2017-07-08 @ 12:21:28
URL: http://www.rabarberfaktor.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

VECKANS VIN

OM FREDRIK
Mitt namn är Fredrik Karlsson och min passion i livet är vin. Jag är 21 år och bor i Stockholm där jag pluggar till arkitekt. Jag kommer från Kungsbacka som ligger på den rätta sidan om Sverige söder om Göteborg . Här skriver jag om de viner jag dricker och köper. Jag skriver om vinkunskap, provningar och annat kul om denna fantasktiska dryck. Jag skriver också om vad jag gör i mitt liv och om mina andra intressen. Därför heter bloggen såklart Livet genom ett vinglas. Välkommen!


Follow


RSS 2.0