"Åh, gott med folie"

 
Häromdagen blev det en spontan lyxmiddag hemma hos mig. Jag hade lovat Pappa att laga middag eftersom han skulle bli lite sen från jobbet. Jag blev jättesugen på att göra lax i foliepaket. Vi hade till och med små färskpotatisar som Farfar har odlat i sitt land. Det var menat att jag skulle göra foliepaket den dagen. Molly kom hem till mig och Max när hon hade jobbat klart, och var med på middagen. Såklart hackade de två på mig i vanlig ordning. Jag sa att det skulle bli så gott med foliepaket och det tyckte dem va kul att påpeka. "Jaa jättegott med aluminiumfolie Fredrik". Därav rubriken. 
 
Det är verkligen skitenkelt att laga detta. Dela potatis och morötter i valfri storlek och form. Förkoka den lite lätt. Hacka sedan rödlök som du lägger i en bunke tillsammans med potatisen och morötterna. Häll på olja, citron, salt peppar och valfri annan krydda eller ört. Jag hade i massvis med basilika. Sedan lägger man en stor bit folie över en djup talrik så att man fyller paketen med tallriken under. Lägg i potatisblandningen, lägg på en kryddad laxbit, häll på mer olja, citron och kryddor och lägg sedan på grillen tills laxen är genomångad. Skitgott! Till detta gjorde jag en yoghurtsås med basilika i som passade väldigt bra till. Vi satt ute i det fina vädret långt efter att maten var uppdrucken. Sedan blev det kaffe med glass och hallonsås, samt lite konjak till Pappa och Amaretto till mig. 
 
 
Till detta drack vi Simonsig Chardonnay 2016 (SB 6586). Jag skrev om det här vinet när jag hade det som veckans vin för ett tag sedan. När jag gjorde det skrev jag att jag gärna ville testa vinet till lax i foliepaket. Jag hade faktiskt en flaska av det här vinet i källaren så det passade utmärkt att prova den kombinationen. Jag tyckte att vinet och maten gick ihop väldigt bra. Jag hade väldigt mycket olja till laxen och det gifte sig bra med den feta kroppen i vinet. Vinet hade lite röda äpplen på doften, lite äppelmust. En viss mineralitet fanns där tillsammans med en bra släng av citrusfrukter. I smaken kom de röda äpplena igen, lite syrligare än i doften. Fatkaraktären visade sig i nötter, brynt smör och färskt smör. Hög och härlig syra med ett stick av uppfriskande mineralitet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

VECKANS VIN

OM FREDRIK
Mitt namn är Fredrik Karlsson och min passion i livet är vin. Jag är 21 år och bor i Stockholm där jag pluggar till arkitekt. Jag kommer från Kungsbacka som ligger på den rätta sidan om Sverige söder om Göteborg . Här skriver jag om de viner jag dricker och köper. Jag skriver om vinkunskap, provningar och annat kul om denna fantasktiska dryck. Jag skriver också om vad jag gör i mitt liv och om mina andra intressen. Därför heter bloggen såklart Livet genom ett vinglas. Välkommen!


Follow


RSS 2.0