Fontanafredda family

Igår rensade jag ut alla lådor och garderober i mitt rum. Ni vet den här lådan man har där man lägger massvis med olika saker som man inte vet vad man ska göra av dem annars. Dessa saker använder man för övrigt ALDRIG, utan man förvarar dem bara där för att ha med sig dem in i nästa liv typ. Jag har flera sådana lådor och dem rensade jag ur igår. Det tog sin lilla tid. Efter det åkte jag in till Kungsbacka för att träffa Clara och hennes syster Vilma. Hon har varit i USA som au pair i ett år och igår var första gången vi fick umgås sedan hon kom hem, det var supertrevligt. Om ni vill läsa om hennes år får ni kolla in hennes blogg, shoutout! Jag lyckades så ett frö att hon och hennes syster att flytta upp till Stockholm, det var inte jättesvårt i för sig. Jag vill ta med mig alla mina vänner upp till Stockholm, men det är ju lite svårt eftersom jag har så många vänner. Eller hur Matilda?
 
När jag kom hem lagade Mamma spagetti bolognese. Efter maten gjorde jag ett tappert försök att ordna till lite i min vinkällare. Jag har fått flytta om lite där för att expandera hyllan där jag förvarar de viner jag ska långlagra. Innan hade jag 24 platser för lagringsvinerna men de fylldes snabbt upp. Nu har jag 32 och de kommer nog fyllas på sakta men säkert. Nu när jag flyttar kommer jag dock inte att fylla på vinkällaren i samma takt som innan. Men jag funderar på att köpa fler vinhyllor för att kunna ha en bättre kategorisering i källaren. Jag vill ha en del för Chianti, en för Sangiovese, en italiensk, en fransk, en för vitt, en för mousserande, en för nya världen och en för övrigt. Sedan har jag min lagringsdel där jag har en Chianti-hylla, en italiensk, en Châuteneuf-du-Pape och en övrigt. Sa någon OCD?
 
 
Till bolognesen köpte jag en halvflaska Villa Puccini (SB 32417). Den finns såklart i helflaska, men också i magnum. Magnumflaskan kostar bara 159:- och vinet är väldigt gott så det är ett riktigt kap. Det är väldigt roligt med magnumflaskor, särskilt när man ska bjuda på middag. Min vän Mathilda (det finns otroligt många Matildor och Mathildor, (jag skriver ut båda stavningarna för att ingen ska bli kränkt), i mitt liv så jag tänker inte bemöda mig med att försöka förklara vem jag menar, den som vet den vet) tyckte att det här vinet var omåttligt gott. Det var nästan det enda hon pratade om när vi drack detta till en middag. Varsågod Mathilda, nu vet du artikelnumret till vinet så nu kan du shoppa loss. Fint att jag omedvetet gjorde en dubbelparentes där. 
 
Vinet är en Sangiovese med 10% Merlot från Toscana. Familjen Castellani har gjort det här vinet som en hyllning av den kände kompositören Giacomo Puccini. Den klassiska Sangiovesesyran är dominant i vinet men sen tycker jag att fattonerna och den stora fruktigheten är väldigt framträdande också. Det är ett lite varmare och fylligare vin. Det är jättegott och står sig väldigt bra mot den mesta maten. Toner av körsbär, viol och färska kryddor blandas med inslag av ek, vanilj och lite lakrits. Smaken är varm och fyllig med smak av mogna körsbär, fat och färska kryddor. Eftersmaken är lång och bra. Jag rekomenderar starkt det här vinet!
 
 
Jag och Clara va också på systemet, uppenbarligen eftersom jag köpte vin till bolognesen. Men jag köpte också ett vin som jag har velat ha väldigt väldigt länge. Jag vet inte varför jag kände att det va ett bra tillfälle igår men jag fick feeling. Jag frågade Clara om jag fick köpa det och hon tyckte att det var en väldigt fin flaska och "det är ju ändå fredag". Sen när jag berättade priset var det helt plötsligt inte fredag trots allt, men jag köpte den ändå.
 
Fontanafredda Barolo Serralunga d'Alba DOCG
Det här är en Barolo från producentens egna vingårdar i kommunen Serralunga d'Alba. Det är en av de bättre lägena i Barolo-området. Efter att ha skördats under optimala förhållanden i oktober får det jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar. därefter ligger det först 12 månader på franska barriquer och sedan 24 månader på stora franska botti på 2000 liter. Efter buteljering får vinet vila i 12 månader innan det släpps för försäljning. Den här långa och kostsamma processen med lång lagring på dyra franska ekfat är en stor faktor i Barolos kvalité men också pris. För att citera någon som jag inte kommer ihåg vem det var, "Barolo avnjuts bäst efter sin 10 års dag". Därför ska jag lägga ner det här vinet i källaren och glömma bort det i några år tills det har uppnått sin fulla potential och blivit en vällagrad Barolo som jag älskar så otroligt mycket.
 
Ursprung: Serralunga d'Alba, Barolo, Piemonte, Italien
Producent: Fontanafredda
Årgång: 2011
Druvor: Nebbiolo
Pris: 249:- (SB 2305)
 
 
Fontanafredda är som sagt en stor favorit hos mig så jag är väldigt glad över det här tillskottet i min lilla samling. Jag har även en till Barolo (SB 70227) och en Langhe Nebbiolo (SB 22300) från Fontanafredda. Jag har faktiskt inget speciellt jag samlar på i vinkällaren. Trots att det ligger typ 13 Chianti Classico där men det är bara för att jag gillar dem som det har blivit så. Jag ska nog börja samla på Fontanafreddaviner. Det kommer ju att bli absolut succé på min studentbudget också. På tal om det har jag tänkt att jag har ganska mycket pengar kvar efter att jag har köpt alla möbler och vin de senaste dagarna. Sen idag frågade Mamma om jag hade pengar kvar till hyran sen när den ska betalas, det har jag förvisso men jag har inte alldeles för mycket efter det. Studentlivet sitter och väntar runt hörnet.
 
Nu ska jag och Max göra oss redo för att åka in till Göteborg. Vi ska packa inför ikväll då vi ska på födelsedagsfest, sen ska jag förbereda mig mentalt eftersom vi ska åka in till Gbg kollektivt. Wish me luck.
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

VECKANS VIN

OM FREDRIK
Mitt namn är Fredrik Karlsson och min passion i livet är vin. Jag är 21 år och bor i Stockholm där jag pluggar till arkitekt. Jag kommer från Kungsbacka som ligger på den rätta sidan om Sverige söder om Göteborg . Här skriver jag om de viner jag dricker och köper. Jag skriver om vinkunskap, provningar och annat kul om denna fantasktiska dryck. Jag skriver också om vad jag gör i mitt liv och om mina andra intressen. Därför heter bloggen såklart Livet genom ett vinglas. Välkommen!


Follow


RSS 2.0