Moules Marinières

 
Igår firade jag och Max vår ettårsdag. Egentligen har vi ett år idag men vi ska båda jobba till sent idag så vi fick fira det igår. Det spelar ju ingen roll när man firar, bara man firar säg. Vi gjorde vinkokta musslor och till dessert hade vi köpt två italienska ostar. Såklart drack vi väl utvalda viner till maten. Moules marinières är också en maträtt som är så rolig att laga, och så enkel. Det är bara att hacka schalottenlök, vitlök och persilja. Mitt estetiska sinne spritter av tillfredställelse av att allt ligger så fint mis en place på bilden ovan. Steka löken tills den är gyllenbrun och mjuk. Sedan häller man i en flaska vin som får koka upp innan man lägger i de tvättade musslorna. När alla musslor sedan har öppnat sig och ångkokats ett tag häller man i grädde och toppar med persiljan.
 
 
Till det här drack vi en smörig, nya världen-Chardonnay från Chile. Det är från en producent som heter Cono Sur som kommer vara veckans vin nästa vecka. Eftersom det är så mycket grädde och väldigt mycket smak i musslorna behövs ett vin som kan mäta sig med detta. Man skulle nog kunna servera det med en stramare Chardonnay från Bourgogne, det var faktiskt en Bourgogne som vi använde att koka musslorna i, men då hade jag nog velat ha lite mindre grädde och en liten skvätt citron i. Till ostarna drack vi en Rosso di Montalcino som Max gav mig i födelsedagspresent förra året, det var fantastiskt gott. Jag satt och doftade på det i tio minuter innan jag smakade det.
 
 
Cono Sur Single Vineyard Chardonnay Block No.5
Ursprung: D.O Valle Casablanca, Chile
Producent: Cono Sur
Årgång: 2015
Druvor: Chardonnay
Pris: 99:- (SB 6522)
 
Färg: Fyllig gudgul färg. Briljant och lite skimrande.
Doft: Det var en väldigt komplex och nyanserad doft med väldigt mycket olika toner i. Stramt fruktig med fylliga dofter. Torkad aprikos, jordgubbssylt, brända mandlar och röda äpplen.
Smak: I smaken fanns en del honung som förstärktes av den lena smöriga känslan. Doften gick igen i smaken med brynt smör och rött äpple. Det var väldigt citrusigt. Primärt citron men också lite lime, citrusskal och syrlig apelsin. Lite nätmelon kom fram också efter ett tag.
Helhet: Jag är förundrad över det här vinet. Det var jättegott och det smakade mycket. Maten och vinet gifte sig perfekt med varandra. Det är intressanr eftersom det är ett vin där druvorna endast kommer från specifik vingård. Den vingården är antagligen en av deras bättre eftersom de väljer att göra ett single vineyard vin från den gården. Då vet man att man får ett vin av lite högre kvalité också. Det här vinet har jag haft i min källare i ungefär ett år, lite mindre kanske, och jag tror att det har utvecklats lite där faktiskt. Det voore intressant att prova det direkt från Systembolagets hylla och se om det är någon skillnad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

VECKANS VIN

OM FREDRIK
Mitt namn är Fredrik Karlsson och min passion i livet är vin. Jag är 21 år och bor i Stockholm där jag pluggar till arkitekt. Jag kommer från Kungsbacka som ligger på den rätta sidan om Sverige söder om Göteborg . Här skriver jag om de viner jag dricker och köper. Jag skriver om vinkunskap, provningar och annat kul om denna fantasktiska dryck. Jag skriver också om vad jag gör i mitt liv och om mina andra intressen. Därför heter bloggen såklart Livet genom ett vinglas. Välkommen!


Follow


RSS 2.0